Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w 5 krokach

Jaki blat kuchenny wybrać? Poznaj 7 głównych rywali

Mówi się, że kuchnia jest sercem domu. Czy faktycznie tak jest? Według mnie – jak najbardziej! 🙂 Warto więc zadbać o to by była zaprojektowana w sposób gustowny i funkcjonalny i właśnie o funkcjonalności będzie dzisiaj mowa 🙂 Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w 5 krokach? Na co zwrócić uwagę, żeby gotowało się przyjemniej? 🙂

Kuchnia jest sercem domu. Jak wspomniałam na wstępie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Opinię tę można argumentować w bardzo szeroki sposób.

Jednym z argumentów przemawiających za tym, że kuchnia jest sercem domu jest fakt, że przyjmując gości, w pierwszej kolejności udajemy się razem właśnie do kuchni, aby przygotować kawę czy herbatę.

Kuchnia jest więc niejako naszą wizytówką, która potrafi wiele o nas powiedzieć 🙂

Innym, i chyba najważniejszym, argumentem jest fakt, że najwięcej czasu z rodziną spędza się właśnie przy wspólnym posiłku. Począwszy od jego przygotowania, przez jego wspólne spożywanie, kończąc na wspólnym porządkowaniu przestrzeni, w której posiłek został przyrządzony i skonsumowany.

Co zrobić, aby nasza kuchnia sprzyjała wykonywaniu tych wspólnych czynności?

Co zrobić, by serce Twojego domu działało właściwie?

Przedstawiam Ci przepis na funkcjonalną kuchnię w 5 krokach! 🙂

Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w 5 krokach

Krok 1. Blat roboczy, blaty dodatkowe i miejsce do spożywania posiłków

Aranżując funkcjonalną kuchnię należy uwzględnić, jak duża ilość osób będzie w niej przebywać w jednym czasie. Czy posiłki będą przygotowywane przez 1, 2, a może 3 lub 4 osoby? Czy będą one spożywane w kuchni, czy może w jadalni? Odpowiedź na te pytania pomoże Ci ustalić, jak dużej powierzchni blatu roboczego potrzebujesz, czy przydadzą Ci się blaty dodatkowe oraz czy w Twojej kuchni powinien znaleźć się stół, wyspa a może półwysep.

Blat roboczy to blat, który znajduje się między zlewozmywakiem a płytą grzewczą. Wszystkie pozostałe blaty to blaty tzw. dodatkowe.

Myśląc o blacie, warto uwzględnić wzrost osób przyrządzających posiłki. Standardowo blaty montowane są na wysokości 85 cm. Wysokość ta może jednak nie być odpowiednia dla osób bardzo wysokich lub niskich.

Aby móc komfortowo korzystać z kuchennego blatu, bez garbienia się podczas krojenia czy konieczności stawania na palcach w celu zajrzenia do garnka, blat należy zamontować na wysokości 15 cm poniżej ręki zgiętej w łokciu.

Czyjej ręki? 🙂 Ręki niższej z osób gotujących w Twoim domu, lub tej, która spędza w kuchni najwięcej czasu.

Nie masz możliwości dokonać takiego pomiaru, a musisz szybko przekazać stolarzowi instrukcję co do preferowanej wysokości blatu? Możesz posłużyć się inną metodą.

Wysokość kuchennego blatu możesz wyliczyć wg następującego wzoru:

WZROST:2 + 5CM= WYSOKOŚĆ BLATU

Krok 2. Kuchenny cykl roboczy- czyli swoboda i komfort w czasie gotowania

Aby móc w sprawny sposób przemieszczać się po kuchni i komfortowo przygotowywać posiłki, projektując kuchnię należy zadać sobie pytanie, jak przebiega kuchenny cykl roboczy, czyli jakie czynności i w jakiej kolejności wykonujemy w naszej kuchni.

Odpowiedź na to pytanie pomoże nam ustalić w jakich miejscach najdogodniej będzie nam ustawić kuchenne królewskie trio, jakim jest: lodówka, zlewozmywak oraz kuchenka, oraz co powinno znaleźć się między tymi punktami, aby zapewnić nam komfortowe korzystanie z kuchennej przestrzeni.

Schemat naszego kuchennego działania przebiega w sposób następujący:


W pierwszej kolejności kierujemy się do lodówki, z której wyjmujemy produkty niezbędne do przygotowania posiłku. Warto tutaj zadbać o blat w bezpośrednim sąsiedztwie lodówki, na który będziemy mogli wyłożyć produkty zanim trafią do zlewu.

Dalej, przenosimy je do zlewu, gdzie przygotowujemy je do dalszej obróbki poprzez mycie i usunięcie niepotrzebnych części.

Oczyszczone produkty wyjmujemy ze zlewu i umieszczamy na blacie roboczym, gdzie osuszamy je z nadmiaru płynów oraz kroimy na mniejsze części.

Ostatnim krokiem jest poddanie obróbce termicznej przygotowanych wcześniej składników, czyli umieszczenie ich w garnku na naszej kuchence.

Ten cykl pomaga nam sobie wyobrazić w jaki sposób będzie przebiegał nasz ruch w kuchni i jak do niego dostosować układ kuchennego wyposażenia.

Projektując kuchnię należy przede wszystkim uwzględnić nasz komfort przy wykonywaniu kuchennych czynności pomiędzy trzema głównymi punktami kuchni, jakimi są: lodówka, zlewozmywak i płyta.

Czytając powyższy opis może nasunąć Wam się na myśl zasada trójkąta roboczego. Poniekąd słusznie, bo założenie jest takie samo – uwzględnia kolejność czynności wykonywanych w kuchni. Nie zawsze jednak układ kuchni pozwala nam na organizację pracy „po trójkącie”, dlatego nie jest to ideał, do którego należy bezwzględnie dążyć. Bywają układy kuchni, w których ustawienie kuchennego królewskiego trio w sposób nieprzypominający trójkąta bywa bardziej funkcjonalnym rozwiązaniem.

Czym należy się więc kierować? Naszą wygodą, potrzebami i możliwościami, jakie daje nam nasze wnętrze. 🙂

Krok 3. Właściwie dobrane i ergonomicznie usytuowane sprzęty kuchenne

Funkcjonalna kuchnia to także właściwie dobrane i ergonomicznie rozmieszczone sprzęty kuchenne. Mówiąc o właściwym doborze kuchennego AGD mam na myśli dostosowanie go do indywidualnych potrzeb domowników: do liczebności rodziny oraz do preferowanych dań.

To, jak liczna jest rodzina, jak często posiłki spożywane są w domu, z jakiego rodzaju zastawy kuchennej korzystamy, pozwoli nam dopasować wielkość zmywarki oraz zlewozmywaka.

Preferowana kuchnia natomiast pomoże nam określić z jakiego materiału powinien być wykonany blat roboczy, jakie sprzęty domowe będą nam niezbędne i czy potrzebujemy dodatkowych przestrzeni do zadań specjalnych, np. wysuwanej stolnicy do przygotowywania pierogów 🙂

Funkcjonalna i wygodna w użytkowaniu kuchnia wymaga też uwzględnienia podstawowych zasad ergonomii. Te, pomogą nam ustalić, w jakim miejscu i na jakiej wysokości umieścić na przykład piekarnik czy ekspres w zabudowie.

Czy wiecie, że te zasady odnoszą się także do umiejscowienia zmywarki?


W przypadku osób praworęcznych zmywarka powinna znajdować się po lewej stronie zlewu, zaś w przypadku osób leworęcznych – po prawej.

Zaskakujące? 🙂 Przyglądając się sprawie bliżej, okazuje się, że to ma sens.

Zasada ta wynika z jednej prostej kwestii, a jest nią odpowiedź na pytanie: w której ręce trzymasz talerz podczas zrzucania resztek do kosza, zanim włożysz talerz do zmywarki? Czy nie wygodnie odłożyć go tą samą ręką? 🙂

Uwzględnienie zasad ergonomii w projekcie naszej kuchni uchroni nasze ciało przed dyskomfortem podczas wykonywania czynności kuchennych.

Krok 4. Rodzaje szafek kuchennych i odpowiednio dobrane systemy przechowywania

Projektując kuchnię jednym z najważniejszych aspektów, na które zwracamy uwagę, jest jej pojemność. Większość kuchennego wyposażenia na co dzień trzymamy bowiem schowaną w szafkach, co pozwala nam utrzymać w kuchni porządek.

Aby Twoja kuchnia była funkcjonalna i komfortowa w użytkowaniu, dobór szafek nie może być przypadkowy. Powinien być dostoswany do ilości, rodzaju i wielkości posiadanego wyposażenia kuchennego.

Użytkowanie szafek kuchennych bywa niewygodne zwłaszcza, gdy usiłujemy wyjąć z szafki sprzęt umieszczony najgłębiej, dlatego w przypadku szafek dolnych (o ile powierzchnia kuchennego aneksu nam na to pozwala) warto postawić na pojemne szuflady zamiast klasycznych półek. Dostęp do zawartości szafki jest wówczas dużo łatwiejszy.

W przypadku węższych szafek i szafek narożnych, zdecydowanie warto zaopatrzyć się w kosze cargo i systemy stworzone z myślą o szafkach narożnych, takie jak na przykład Le Mans, Magic Corner, lub Revo 90.

Te systemy to prawdziwi wybawcy naszych wykrzywionych pleców i policzków obitych o szafki w wyniku sięgania do najdalszych zakamarków naszych kuchennych półek 🙂

Krok 5. Właściwe oświetlenie

Układ naszego mieszkania nie zawsze zapewnia wystarczającą ilość światła dziennego w naszej kuchni. Kwestia oświetlenia jest szczególnie istotna w obszarze blatu roboczego, gdzie łatwo o wypadek.

Dbając o to, by nasze palce były kompletne 🙂 i niepokaleczone, musimy dobrze doświetlić przestrzeń, w której będziemy przygotowywać nasze posiłki.

Rozmieszczając oświetlenie zwróć uwagę, by nie było kolizji przy otwieraniu górnych szafek kuchennych.

Poza ilością światła ważna jest także jego barwa, choć ta kwestia będzie raczej wpływała na nasz apetyt, a nie na funkcjonalność naszej kuchni 🙂 Nie mniej jednak warto wiedzieć, że potrawy w zimnym świetle wyglądają na mniej świeże i mniej apetyczne. 😉

Podsumujmy


Aby serce naszego domu jakim jest kuchnia „biło jak należy”, przygotowując projekt warto zadbać o jej funkcjonalność.

Jak to osiągnąć?

Oto mój przepis na funkcjonalną kuchnię w 5 krokach! 🙂

Funkcjonalna kuchnia w 5 krokach!

Krok 1. Blat roboczy i stół kuchenny
Zadbaj o to by jego powierzchnia i wysokość były dostosowane do domowników.

Krok 2. Kuchenny cykl roboczy- czyli swoboda i komfort w czasie gotowania
Zwróć uwagę na schemat ruchu w kuchni i dostosuj do niego umiejscowienie lodówki, zlewozmywaka i kuchenki, a także właściwie zaplanuj przestrzeń pomiędzy tymi punktami.


Krok 3. Właściwie dobrane i ergonomicznie umieszczone sprzęty kuchenne
Zadbaj o umiejscowienie zapewniające wygodę użytkowania.


Krok 4. Rodzaje szafek kuchennych i odpowiednio dobrane systemy przechowywania
Korzystaj z systemów ułatwiających dostęp do zawartości kuchennych szafek.

Krok 5. Właściwe oświetlenie
W trosce o swoje palce doświetl dobrze obszar blatu roboczego 🙂

No właśnie, a jeżeli już mowa o blacie… 🙂


Czy wiecie jakie są rodzaje kuchennych blatów?

Który z nich sprawdzi się w Waszej kuchni?

O tym już w kolejnym wpisie z serii Wtorkowe porady projektowe! 🙂

Tyle ode mnie na dzisiaj.
Zachęcam do czytania moich kolejnych wpisów i życzę funkcjonalnego projektowania Waszej wymarzonej Kuchni!

Potrzebujesz pomocy? Zapraszam po projekt:) Chętnie pomogę Ci stworzyć gustowną i funkcjonalną przestrzeń 🙂

Zobacz również:

O mnie

Cześć, nazywam się Sylwia Grajewska i jestem projektantką wnętrz.

Z natury jestem perfekcjonistką i zwracam dużą uwagę na detale- stąd nazwa mojej pracowni. W projektowaniu największą satysfakcją jest dla mnie zadowolenie inwestorów, którzy patrząc na proponowany przeze mnie projekt widzą swój wymarzony dom.

W moich projektach kieruję się ideą, że dom powinien być przestrzenią funkcjonalną, która pomaga redukować stres i daje poczucie ciepła i bezpieczeństwa, natomiast lokale usługowe powinny wyróżniać się na tle innych i tworzyć klimat zachęcający do ponownej wizyty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *