Blaty, a zwłaszcza blat roboczy, to bez wątpienia element naszej kuchni najbardziej narażony na uszkodzenia i zabrudzenia. To także aspekt mający ogromny wpływ na efekt wizualny oraz na wygodę użytkowania kuchni. Wybierając kuchenne blaty chcemy zatem aby nie tylko pięknie się prezentowały, ale również by były funkcjonalne: jak najbardziej odporne na uszkodzenia i zabrudzenia.
Jaki blat kuchenny wybrać?
Aby móc odpowiedzieć sobie na to pytanie, poznaj 7 głównych rywali w tej dziedzinie.
Spis treści:
Jaki blat kuchenny wybrać? Poznaj 7 głównych rywali
1. Blaty laminowane
Blaty laminowane cieszą się chyba największą popularnością wśród kupujących, za sprawą przystępnej ceny, bogatej oferty wzorniczej, dobrej jakości i łatwości w konserwacji i utrzymaniu czystości.
No dobrze, ale czym właściwie są blaty laminowane?
Blaty występują w różnych grubościach, profilach i są łatwe w obróbce, co daje wiele możliwości aranżacyjnych. Dodatkowym atutem blatów laminowanych jest ich spójność wzornicza z pozostałymi materiałami drewnopodobnymi, dzięki czemu z zastosowaniem blatów laminowanych możemy tworzyć idealnie spójne kuchenne koncepcje wizualne.
Blaty laminowane dzięki szerokiej gamie wzorniczej sprawdzą się w każdej stylistyce.
Wady? Brak możliwości renowacji, jednak dzięki atrakcyjnej cenie i łatwości w demontażu ( bez konieczności ingerencji w całość kuchni) możemy blat wymienić bez dużych kosztów. Traktując natomiast blaty z należytym szacunkiem ( np. pamiętając, że do krojenia służy kuchenna deska 🙂 ) ich jakość pozwala na lata użytkowania bez konieczności wymiany.
2. Blaty kompaktowe
Blaty kompaktowe to odpowiedź producentów materiałów drewnopodobnych na potrzeby klientów zarówno pod względem trwałości ( odporności na wodę oraz wysoką temperaturę) jak i estetyki.
Blaty kompaktowe, czyli blaty wykonane z laminatu wysokociśnieniowego, zbudowane są ze sprasowanych pod wysokim ciśnieniem kilkudziesięciu warstw zaimpregnowanych arkuszy papieru oraz dekoracyjnego HPL.
Blaty kompaktowe są również odporne na zarysowania, ścieranie czy uderzenia. Dzięki swojej niskiej grubości wyglądają bardzo nowocześnie i rewelacyjnie sprawdzą się jako element wyspy kuchennej czy jako ścianka przyblatowa.
Blaty te posiadają obustronnie dekoracyjną powłokę oraz jednorodny rdzeń dopasowany kolorem do zewnętrznej powierzchni, dzięki czemu nie wymagają zastosowania obrzeży.
Niestety wybór wzorniczy nie jest tak bogaty jak w przypadku blatów laminowanych. Ponadto na blaty kompaktowe musimy przeznaczyć większą kwotę, niż w przypadku wcześniej wspomnianego “rywala”.
3. Blaty drewniane
Blaty drewniane bezkonkurencyjnie nadają kuchni ciepła i przytulności. Świetnie prezentują się w kuchni np. w stylu klasycznym, modern farmhouse, hampton czy rustykalnym.
Blaty drewniane wykonywane są z drewna litego lub klejonego. Producenci najczęściej wykorzystują gatunki takie jak dąb, buk oraz jesion.
Zaletą blatów drewnianych jest możliwość ich renowacji. Atutem jest też fakt, że dzięki swej naturalności nigdy nie wyjdą z mody.
Do wad można zaliczyć konieczność regularnej konserwacji, która jest niezbędna do zachowania estetycznego wygląd blatu. Bez zabezpieczenia powierzchni blat jest niestety podatny na uszkodzenia i zabrudzenia.
4. Blaty kamienne
Blaty kamienne uznawane są za najbardziej eleganckie. Wykazują bardzo dużą odporność na zarysowania, zabrudzenia a nawet działanie środków chemicznych. Posiadając kamienny blat nie musisz martwić się o uszkodzenia powstałe na wskutek kontaktu z gorącym garnkiem.
Zastosowanie blatów kamiennych wiąże się ze sporą inwestycją. Blaty te są też zimne w dotyku i mimo swej elegancji, mało przytulne, więc nie jest to odpowiedni wybór dla osób poszukujących blatów, które ocieplą kuchenny klimat.
5. Blaty z konglomeratu
Blaty najczęściej wykonywane są z konglomeratu kwarcowego ( materiał najtwardszy w swej klasie), jednak na rynku możemy spotkać się także z konglomeratem granitowym oraz marmurowym.
Konglomerat kwarcowy to zamiennik naturalnego surowca, powstały w wyniku połączenia kruszonego kwarcu z żywicą. W produkcji konglomeratu wykorzystuje się także fragmenty innych surowców, szkła oraz barwniki, dzięki czemu udaje się uzyskać efektowne efekty wizualne.
Blaty z konglomeratu są lżejsze od blatów kamiennych – w przeciwieństwie do kamienia naturalnego zastosowanie blatów z konglomeratu nie wymaga specjalnie wzmocnionych korpusów. Ponadto rozwiązanie te jest tańsze od litego kamienia i daje możliwość montażu bez widocznego łączenia. Konglomerat jest także cieplejszy w dotyku, a odporność na zarysowania i zanieczyszczenia jest zbliżona do kamienia naturalnego.
Niestety w przypadku blatu z konglomeratu musimy uważać na to gdzie odstawiamy gorącą patelnię lub garnek – kontakt z takim naczyniem może spowodować uszkodzenie blatu. Konglomerat kwarcowy wymaga także regularnej impregnacji i nie jest odporny na działanie promieni UV oraz kwasów.
6. Blaty kompozytowe
Blaty kompozytowe powstają w wyniku połączenia naturalnych minerałów, akrylu oraz pigmentu.
Czym kompozyt różni się od konglomeratu?
Blaty kompozytowe są jeszcze lżejsze, cieplejsze w dotyku, mniej przypominają kamień, a ich powierzchnia jest bardziej gładka.
Blaty kompozytowe są odporne na działanie wilgoci i bardziej odporne na odbarwienia i działanie kwasów niż konglomerat. Dodatkowym atutem jest możliwość ich renowacji.
Podobnie jak w przypadku konglomeratu blaty te mogą ulegać uszkodzeniom przy kontakcie z bardzo wysoką temperaturą.
7. Blaty ze spieku kwarcowego
Blaty ze spieku najczęściej odwzorowują naturalny kamień (marmur czy granit, ale są od niego dużo lżejsze), jednak wzór nie jest widoczny w przekroju blatu. Spieki kwarcowe mogą być produkowane w różnych kolorach, wzorach i fakturach.
Blaty ze spieku są odporne na zarysowania i zabrudzenia, wysoką temperaturę, a także działanie promieni słonecznych. Spiek kwarcowy nadaje się nie tylko na blaty, ale również na podłogi, okładziny ścienne, fronty szafek czy parapety.
Do minusów blatów ze spieku można zaliczyć wysoką cenę oraz trudność w transporcie i montarzu – te kwestie najlepiej powierzyć specjalistom.
Podsumujmy
Do głównych rywali w kategorii blaty kuchenne możemy zaliczyć:
- 1. Blaty laminowane
- 2. Blaty kompaktowe
- 3. Blaty drewniane
- 4. Blaty kamienne
- 5. Blaty z konglomeratu
- 6. Blaty kompozytowe
- 7. Blaty ze spieku kwarcowego
Dokonując wyboru kuchennego blatu należy uwzględnić szereg kwestii, począwszy od oczekiwanych efektów wizualnych, przez względy praktyczne (użytkowe), na budżecie, jaki chcemy przeznaczyć na kuchenny blat kończąc.
Ponieważ każdy z 7 wspomnianych rywali ma nam do zaoferowania coś ciekawego, wybierając kuchenny blat warto odpowiedzieć sobie na pytanie, co jest dla nas najważniejsze?
Odpowiedź na to pytanie pomoże Ci ustalić, która z propozycji spełni Twoje potrzeby 🙂
Mam nadzieję, że ten artykuł przybliżył Ci kwestię kuchennych blatów i będzie choć odrobinę pomocny we wskazaniu Twojego faworyta. 🙂
Wybrałeś już kuchenny blat?
Świetnie! 🙂
Od tego wyboru będzie zależał poniekąd wybór kuchennego zlewozmywaka.
Jaki zlew kuchenny wybrać ?
Na co zwrócić uwagę?
O tym już w kolejnym wpisie z serii “ Wtorkowe porady projektowe”. 🙂
Potrzebujesz pomocy? Zapraszam po projekt:) Chętnie pomogę Ci stworzyć gustowną i funkcjonalną przestrzeń 🙂
Dodaj komentarz